вторник, 23 февруари 2016 г.

СиатълСиатъл е с население около 500 000 души. Топографията на Сиатъл е хълмиста. Градът е разположен на няколко хълма. В града има над 5540 акра паркови площи. Изцяло слънчевите дни в  Сиатъл са средно 71 дни в годината, като повечето от тях са в периода между май и септември. В периода между октомври и април, времето в Сиатъл  е облачно или частично облачно шест от всеки седем дни. Климатът в Сиатъл обикновено се описва като океански или умерен морски, с хладни, влажни зими и топло, сравнително сухо лято. Сиатъл преживява най-тежките си валежи през месеците ноември, декември и януари, получавайки приблизително половината от годишния си валежи (по обем) през този период. Средно годишен снеговалеж е 6,8 инча (17,3 см), но тежък сняг е рядкост.
Икономика
Икономиката в Сиатъл се задвижва от комбинация от по-старите индустриални фирми, и "новата икономика" Интернет и технологични компании, услуги, дизайн и чисти технологични компании. Брутния продукт на града е 231 милиарда щатски долара през 2010 г., което го прави 11 най-голям по икономика в Съединените щати. Пристанището на Сиатъл, както и Seattle Tacoma International Airport, са основни портали за търговия с Азия и круизи в Аляска. Въпреки, че е бил засегнат от Голямата рецесия, Сиатъл е запазил сравнително силна икономика, и остава лоното за започване на дейността на предприятия, особено в зелено строителство и чисти технологии.
Много големи фирми доминират на бизнес пейзажа. Четири фирми за 2013 от Fortune 500 списъка на най-големите компании на САЩ, на базата на общите приходи, са със седалище в Сиатъл: Internet търговия на дребно Amazon.com, кафе верига Starbucks, универсален магазин Nordstrom, и спедитор Expeditors International. Още  500 компани и популярни фирми се намират в близост до Сиятъл:. Warehouse club; веригата Costco, Microsoft  се намира в Редмънд. Weyerhaeuser е базирана в Federal Way. Белвю е дом на производител на камиони Paccar.  Други по-големи фирми в района включват Nintendo  в Redmond, T-Mobile САЩ в Bellevue, Expedia Inc. в Bellevue и Providence Health & Service.
Градът е известен с високата консумация на кафе; кафе фирми, основани или базирани в Сиатъл включват Starbucks, Best Coffee Сиатъл и др.  Има и много успешни независими занаятчии, специализирани в еспресо, печене на кафе и кафенета.
Преди да се премести в Чикаго, Boeing  е най-голямата компания, базирана в Сиатъл. Най-големите им отдели все още са в Рентън, а компанията има големи производствени бази за самолети тук, така че остава най-големият частен работодател в район на Сиатъл.
Култура
От 1869 до 1982 г., Сиатъл е бил известен като "Царският град" текущия официален псевдоним е "Изумруденият град", в резултат на конкурс, който се е провел през 1981 г.; позовава се на буйните вечнозелени гори в района. Сиатъл е известен също неформално като "Вход в Аляска" за това, че е най-близкият голям град в САЩ до Аляска, "Rain City" за честа си облачно и дъждовно време, и "Jet City" от местното влияние на Boeing. В града има два официални лозунги или девизи: "градът на цветята", предназначени за насърчаване на засаждане на цветя за разкрасяване на града, и "Градът на добра воля”.
Сценичните изкуства
Сиатъл е регионален център за сценични изкуства в продължение на много години. Вековният Сиатълският симфоничен оркестър е сред най-записваните.  The Seattle opera; и Pacific Northwest Ballet.  The Seattle Youth symphony orchestra; (SYSO) е най-големата симфонична младежка организация в Съединените щати. Градът може да се похвали с летни  и зимни камерни музикални фестивали.
Сиатъл има "около 100" театрални  дружества  и  може е би на второ място след Ню Йорк по броя на капиталовите театри.
Сиатъл се смята за основател на гръндж музиката, която е произвела артисти като Nirvana, Soundgarden, Alice In Chains, Pearl Jam, и Mudhoney, всички от които достигат до международната публика в началото на 1990. Градът е дом на толкова разнообразни артисти като авангардните джаз музиканти Bill Frisell и Уейн Хорвиц, джаз музиканта  Glen Crytzer, хип хоп изпълнители Sir Mix-A-Lot, Macklemore, Scholars и Shabazz Дворци, джаз саксофониста Kenny G, класически рок изпълнители Queensryche , Harvey Danger , Modest Mouse, Death Cab for Cutie и Fleet Foxes. Рок музиканти като Джими Хендрикс, Duff McKagan и Ники Сикс прекараха годините си в Сиатъл.
Туризъм
210 круизни кораба с 886 039 пътници са посетили Сиатъл през 2008 г.
The Seattle Great колелото, едно от най-големите виенски колела в САЩ, открит през юни 2012 г. като нова, постоянна атракция в непосредствена близост до центъра на Сиатъл. Woodland Park Zoo отвори като частна компания през 1889 г., но е бил продаден на града през 1899 г. The Seattle Аквариума е отворен от 1977 г. The Seattle Underground Tour е изложба на места, които са съществували преди Големия пожар.

Отдих и паркове
С мек, умерено морски климат Сиатъл позволява целогодишно отдих на открито, включително ходене, колоездене, туризъм, ски, сноуборд, каяк, скално катерене, моторни лодки, ветроходство, отборни спортове и плуване.  В града, много хора се разхождат в  Green Lake, през горите и по протежение на плажовете на 535 акра (2.2 km2), в Discovery Park (най-големият парк в града) в Магнолия, покрай бреговете на Мъртъл Edwards парк на Downtown първа линия, по протежение на бреговата ивица на езерото Вашингтон най Seward Park, заедно Алки Beach в West Seattle, или по протежение на Burke-Гилман пътека. Също популярни са походи и ски в близките каскади или Олимпийските планини и Каяк във водите на Puget Sound, пролива Хуан де Фука, и пролива Джорджия. През 2005 г. мъжкото списание Fitness именува Seattle - силния град в Съединените щати.
Образование
Сиатъл има най-висок процент възпитаници на колежи и университети от всеки голям град в САЩ. Градът е посочен като най-грамотен от 69-големите градове на страната през 2005 г. и 2006 г., вторият най- грамотен през 2007 г. и отново най-грамотен през 2008 г. в проучвания, проведени от Централна Кънектикът държавен университет.
Сиатъл е дом на Университета на Вашингтон, както и професионално и продължаващо обучение звеното на институцията, Университета на Вашингтон Образователна Outreach.
Сиатъл също има много онлайн медийни сайтове. Двете най-големи са Seattle Times и Seattle Post-Intelligencer.
Заради развитата си здравна система и напредъка си в медициската наука и технологии Сиатъл е"най-доброто място в света, за да получиш инфаркт ". Най-големите медицински центрове са разположени в Сиатъл .

Няма коментари:

Публикуване на коментар