сряда, 12 юни 2019 г.

Най-добрия магазин за български сувенири и подаръци от България „Подлезa при президенството”



Магазинът се намира в центъра на София в непосредствена близост до работното място на Президента на Република България. Нека за ориентир ви служат гвардейците, които се намират на главният вход на Президенството, за да преминете към другите две важни сгради на властта (Министерски съвет и Народно събрание-административна сграда) ще трябва да минете през подлеза и там се намира това  невероятно магазинче за сувенири.

В него можете да намерите разнообразие от предмети свързани с бита на българите, ръчно рисувани глинени съдове в който навремето нашите прадеди са готвили на огнищата, дървени лъжици за готвене и хранене, бъчвички за вино, менци за вода. Ръчно бродираните шарени покривки и кърпи са едни от най-впечатвляващите неща за чужденците. Финната, миниатюрна изработка на българската шевица по традиционните български носии, карат хора от цял свят да се пременят в бели ризи с пъстри шевици.


Сувенири за спомен от София и България. Огромно е разнообразието на сувенири свързани със София и България. От дребни магнити, ключодържатели и химикалки през преспапиета и керамични чаши и чинии с исторически забележителности от цялата страна до гордостта ни, а именно розовата маслодайна роза.


Маслодайната Българска Роза е най-хубавото нещо, с което ни свързват чужденците. Този неповторим аромат се използва и е предпочитан и до днес от световни парфюмеристи, като основни или допълнителни нотки на парфюмите им. Козметичните свойства на розовото масло са безспорни, не е случайно, че вече има цели козметични серии с Българска роза. Какво ли ще каже сега героят на Алеко Константинов, Бай Ганьо, който може да се каже, че е първия търговец на розово масло. (Да това е факт, малко хора знаят, че прототип на този герой е търговецът на Ганьо Сомов от Казанлък)

Но да се върднем в нашето магазинче в днешни дни. Тук може да намерите изящна дърворезба и картини на български художници. Абстрактни маслени картини,  самостоятелни или в комбинация с дърворезба, натюрморти и други произведения на изкуството.
Ако минавате през София непременно минете през Магазин N:1 в Подлеза при Президенството от към поста на Гвардейците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар