сряда, 12 юни 2019 г.

Бовски манастир "Св. Архангел Михаил"


Бовският манастир "Свети архангел Михаил" се намира на около 1,5 км източно от гара Бов,скътан в една долчинка,от дясната страна на река Трескавец,в местността Манастира.До манастирчето се стига,като от гарата се тръгне по пътя за село Бов,при първия голям завой се отклонява по черен път ,в дясно.От там се поема на изток,покрай реката,и след около 1 км се завива в ляво,където новонаправения горски път води точно до мястото.За препоръчване е да се използва високопроходима кола,в противен случай около 20 минути пеша-една приятна разходка.

Не се знае кога е основан манастирът,но според преданията това е било преди падането на България под турско робство.В последствие е бил разоряван и съграждан многократно.В местността ,където е разположен старинният манастир са открити и следи от старо селище.
Този манастир е бил един от много богатите. Целият югозападен склон на вр. Колибища, Варището, Лозището, Требеш, Кузлица и Мезгьовица са били заети от манастирски имоти. По време на вълненията в София и Софийско през 1737 г. село Бов не е останало чуждо на борбата против османските нашественици. Тогава турците нападнали селото. Много бовчани се скрили в манастира, но и там ги намерили. Турците опожарили манастира и избили всички монаси и намерилите там убежище хора. По-късно манастирът бил възстановен като параклис, но турците отново го нападнали по време на руско-турската война от 1806-1812 г.Иванка Колева Барутчийска /1820—1924 г./ е разправяла на внука си Пешо Николов, че си спомня полуразрушената сграда на манастира. Гредоредът на покрива бил все още запазен, но впоследствие при проливни дъждове цялата сграда била засипана от пороища и съборена.

Днес от тази обител са останали незначителни части от манастирската църква.Добре се личат очертанията на източната й стена-апсидата.Пред храма е поставен,незнайно кога, стар каменен оброчен кръст,с надпис споменаващ Св.арх.Михаил.В средата на стария храм е изградено малко параклисче с носеща-ламаринена конструкция.
Понастоящем кметството разработва проект за възобновяването на обителта,прокаран е нов път,разчистен е терена около черквата.Това място ще се включи като една от многото дестинации в района на гара Бов и село Бов.

Използвана литература:
1.Петков,Илия, Страници за историческото развитие на село Бов
Източник: https://svetimesta.com/
Снимки: Лъчо

Свързани статии:

Изгледи от село гара Бов

„Вазова“ екопътека, с.Гара Бов


Няма коментари:

Публикуване на коментар