сряда, 2 юли 2014 г.

Скитник по света Монако


Историята на Монако е пъстра и очарователна, изпълнене с варвари и крале, замъци и епични битки, както и несметни богатства. Тя започва 1297г., когато Франсоа Грималди завзема крепоста Монако от италианците. Преоблечен като монах, той влиза в крепоста заедно с малка армия и я превзема в името на Папата. Легендата за неговата победа е изписана върху герба на Монако и представлява двама монаси размахващи мечове. През следващите няколко века Монако става важно пристанище за морска търговия и една от стратегическите военно-морски бази на Европа.
През1604г. Лорд Оноре II идва на власт и повежда Монако към неговия „Велик век”, благодарение на което приема титлата Принц на Монако.
По време на Френската революция Монако било присъединено към територията на Франция, а членовете на Монакската кралска фамилия били изпратени в затвора. Така или иначе окопацията на Монако била кратка, защото след абдикацията на Напольон през 1814г. статута на монако се възвръща.
През 1861г. Монако отстъпва половината от територията си на Франция в замяна на своята независимост и за пари. По това време на трона е бил приц ЧарлсIII, който установил, че повечето от плодородните територии на Монако били загубени и нещо трябвало да се направи за стабилизирането на икономиката. Той решил, че отговорая се крие в туризма и хазартните игри. През 1863г.принц Чарлс III основава “Societe des Bains de Mer”. Компанията обединявала в себе си няколко хотела, театър и казино, които в бъдещето ще се превърнат във великолепния в наши дни Монте-Карло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар