сряда, 2 юли 2014 г.

Скитник по света Колумбия



Република Колумбия е държава разположена в северозападна Южна Америка. Източната и граница са Венецуела и Бразилия, на юг граничи с Перу и Еквадор, а на запад с Панама и Тихият океан. Столицата на колумбия е Богота, а официалният език е испански.
Думичката ‘Колумбия’ идва от името на Христофор Колумб и е била приета от Франциско де Миранда като найменование на Новият Свят, по спицялно на всички Американски територий и колоний под владението на Испания и Портогалия. Името не е било дадено на самата страна, а по-скоро на населена област, която в наши дни вклюва държавите  Колумбия, Венецуела, Еквадор и Панама. Тази населена област сформирала република, която през 1830г. се разпаднала. Венецуела и Еквадор са се отделили и се сформирала нова държава, Republic of New Granada. През 1863г. името й официялно били сменено на Съединени Щати Колумбия, а през 1886г. получава сегашното си име Република Колумбия.
Богота
Богота е столицата на Колумбия както и най-големият и най-гъсто населеният в цялата страна (7 185 889 души през 2005). Тя също така е столица на департамента на Cundinamarca.
При откриването на територията Богота се е наричала Баката и е била център на месна цивилизация. По време на завоеванието си испанците населили града с най-много хора. Европейската колония била основана на 6 август 1538г. от Гозало Хименес де Кесада, който я кръстил ‘Санта Фе де Баката’. Найменованието той формирал по името на родното му място Санта Фе и местното име на града Баката. Името Богота било дадено на града когато той се превърнал в столица на New Granada. Много бързо той израстнал до един от големите центрове на испанската колонялна мощ и култура в Южна Америка. През 1810-1811г. гражданите на Богота възстанали срещу испанците и сформирали собствено правителство. Бунта бил потушен и контролът на испанците бил въстановен до 1819г., когато Симон Буливар превзел града. Богота била направена столица на федерация с име Колумбия охващаща територийте на днешните Колумбия, Панама, Венецуела и Еквадор. След разделянето им на отделни държави Богота запазила статута на столица на Колумбия.   

Няма коментари:

Публикуване на коментар