сряда, 2 юли 2014 г.

Скитник по света Андалусия Испания



Aндалусия е със сериозно историческо значение за националноста на Испания. Тя е най-населената и втората по големина от общо седемнадесетте автономни области, които образуват Испания. Нейната столица е Севиля. Областа има излас на Средиземно море, Атлантическият океан и Гибралтар в южната си част, а на запад е част от границата на Испания с Португалия. Името си Андалусия получава от арабското название ‘Ал Андалус’, с което са били наричани унези части от Ибериският полуостров, които са били под мюсюманско владичество. Тартесос, известен в библията като Тарсис, е бил столицата на мощна и велика в миналото Цивилизация. Сведнията сочат, че се е намирал именно в Андалусия.
Културата на Андалусия е дълбико белязана от осемте века през които областа е била под османско владичество. През 1492г. бил сложил край на това владичество със завладяването на Гранада. Испанският език, който се говори в Латиниамериканските държави произхожда главно от Андалиски диалект на Кастилианският испански, което се обеснява с ролята на Севилиа, като врата към завладяваните от испанците територи на Американският континет през16 и 17 векове.
Андалусия е известна с Мавританският архитектурен стил. Популярни монументи от този стил са Алхамбра в Гранада, Мезкита в Кордоба и кулите Гиралда в Севиля. Андалусия е домът на фламенко музиката. Самата област е разделена на осем провинции, кръстени на тяхноте главни градове.
Севиля
Севиля е художествената, културна и финансова столица на Южна Испания. Тя е столицата на областа Андалусия. Жителите на града са наричани Севиланос.
Пристанището на Севилия. Севилия е била дълговреме значимо пристанище. Америго Веспучи е починал в Севилия. От Севиля Магелан е подкрал корабите си за своето околосветско пътешествие. Голяма част от среброто идващо от Новият свят в Испанската империя е акустирало в Севиля, а в града и до ден днешен се пазят архивите на испанската администрация на Американският конинет. Богатствата в Америка се превърнали в магнит за всички благородници и чуждестрани търговци. Американското сребро било бързо пренесено към Атверпен или Генуа, седалища на банкери, които били тясно свързани с испанската корона. Други нахотки от Американският континент преминали първо през Севиля, така например първият внос на шоколад от Веракрус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар