сряда, 2 юли 2014 г.

Скитник по света Лондон



Името на Лондон идва от латинското наименование на града Лондиниум, дадено му от Римската империя по време на нейното господство над островът. Разбира се има някои историци, които твърдят, че преди римляните на островът заселници са били келтите и именно те са дали това име на днешната известна и красива Британска столица. Така или иначе селището построено от Римската империя и носещо името Лондиниум е било обявено за столица на област Британия. В последствие келтите щурмуват града и успяват да го превземат от римляните, а Лондиниум е почти опожарен и сринат до основи.
След падането на Римската империя, Лондиниум е бил напълно изоставен и в негова близост е бил построен саксонският град Лунденвич през 7-ми век.
Уестминстър, който е и седалището на британската кралска фамилия през времето на средновековието, в началото е бил отделен от Лондон град. По-късно и Лондон и Уестминстър се разрастнали и се обединили в най-голямият за Британската империя град Лондон. Най-голям да, но все още не столица. До 12 век столицата на Англия е Уинчестър.
През вековете Лондон се е разраствал постоянно, обединявайки към територията си съседните градчета, села, гори и обработваеми земи. От 16 до раното начало на 20 век, Лондон процъфтява като столицата на Британската империя. През 1666г голям пожар разрушава не малка част от Лондонското Сити, възстановяването на което отнема близо 10г.
Управата на Лондон постоянно се е борила да се справи с  непрестанното му разрастване и да осигури адекватна инфраструктура на града и жителите му. Вероятно най-забележимите промени на града през последните 100г са били по време на Втората Световна Война и немските бомбардировки. Тогава загинали над 30000 души и били разрушени множество жилища и други важни за града сгради. Възстновяването на пораженията по време на 50-те, 60-те и 70-те години смесило различни архитектурни стилове в Лондон, което в последствие се превърнало в неговият уникален и забележителен облик.
В наши дни Лондон събира в себе си Лондонското Сити и още 32 градчета, за да оформи цялостната структура на голямата столица на Обединеното кралство. Лондонското Сити е световният и европейски икономически център и събира в себе си множество банки и офиси на водещи фирми и корпорации от цял Свят. Уестминстър пък е културният и пазарски център на града, където освен това е съсредоточена и цялата административна управа на Обединеното кралство.
Безспорно една от най-забележителните сгради е Бъкингамският дворец. Той е построен през 1850г от Едуард Блоър и в последствие дизайна му е променен от сър Астън Уеб през 1913г. Туристическите атракциони на града са предимно в централната част на Лондон, западната му част и разбира се Уестминстър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар